1972 yılında İsveç’in Stokholm kentinde yapılan Birleşmiş Milletler Çevre Konferansı’nda alınan bir kararla, 5 Haziran günü Dünya Çevre Günü olarak kabul edildi.
Sanayileşme, artan nüfus ile ihtiyaçlarında artması ve tüketim çılgınlığını devam ettirmek adına var olan ihtiyacın çok daha fazlasına göz dikilmesiyle beraber insanlığın en büyük yaşama kaynağı olan doğada, yine insan eliyle ciddi tahribatlar yaşanmaktadır. Toplumlarda da bu konuda yeterli bilinç oluşmadığından, var olan bilincinde derinlere inemeden yüzeyde boğulması ile sermaye sahiplerinin servetlerini katlamak adına gerçekleştirdikleri çevre katliamları ne yazık ki her geçen gün artmaktadır.
Dünya Sağlık Örgütü, yeryüzünde yaşayan her 10 kişiden 9‘unun kirli hava soluduğu uyarısında bulunurken, bugün hava kirliliğine maruz kalmanın Avrupa’da her yıl 400.000’den fazla erken ölümle sonuçlandığı tahmin edilmektedir. Bu rakam bizlerin yaptığı tahribatın Covid-19 kadar tehlikeli olduğunu ortaya koymaktadır.
Çevreyi korumak adına:
- Göç raporları iyi analiz edilmeli,
- Şehirler planlanırken; gelecek 50-100 yıl dikkate alınarak planlanmalı,
- Yatay mimari benimsenmeli ve çok merkezli yerleşim esas alınmalı,
- Yenilenebilir enerji kaynakları tercih edilmeli,
- Toplu taşıma yaygınlaştırılmalı ve geliştirilmeli,
- Atık bilinciyle geri dönüşüm artırılmalı,
- Her alanda israfın önüne geçilmelidir.
Bizler başta fert olarak hangi siyasi, sosyal, kültürel vb. çevreden olursak olalım yaşadığımız ekosistemin değerini kavramalı, yaşamın doğaya bağlı olduğunu bilmeliyiz. Kısaca her birey bu dünyada yalnız yaşamadığı ve verdiği en ufak zarardan bütün bir dünyanın etkilendiğini hafızasına kazımalıdır. Unutmayalım ki iyi çevre büyük ölçüde mutlu yaşam demektir.
Ayrıca haziran ayı başlarında Avrupa Çevre Ajansı’nın yayınladığı, ‘’Avrupa’ da Çevre, Durum ve Görünüm 2020 (SOER2020) ‘’ başlıklı raporunda Avrupa’nın gelecek 10 yıl içinde biyolojik çeşitlilik kayıp oranını, iklim değişikliğinin etkilerini, doğal kaynakların aşırı tüketimini ortaya koydu. Avrupa’nın daha iyi bir çevreye ulaşması adına yardımcı olacak bazı anahtar çözümler sundu. İlgililer eea.europa.eu adresinden 499 sayfalık raporu inceleyebilirler. Sağlıklı günler.
Hazırlayan: İbrahim Temel | İstanbul Üniversitesi AUZEF