Düşünme eğitimlerinde, çoğu zaman sorulan sorular vardır; balık kılçığı tekniği nedir? Balık kılçığı diyagramı nedir? Gibi sorular sıkça sorulur. Varolan bir problemin temelindeki sorunların, nedenlerini günyüzüne çıkarmak için balık kılçığı tekniği tercih ediliyor. Bu tekniği kullanarak, yaratıcı düşünme alanında kendinizi geliştirebilirsiniz.
1968 senesinde Kaoru Ishikawa tarafından bulunan ve geliştirilen balık kılçığı tekniği ‘Sebep-Sonuç Diyagramı’ olarak da telaffuz ediliyor. Diyagramın, bulucu ismi Ishikawa’nın da ismi ile telaffuz edilen diyagram, bireysel kullanımların yanı sıra gruplar tarafından da kullanılabiliyor.
Örneğin; toplantı sırasında bir sorunun, ana nedenlerini bulmak istiyorsanız, bu tekniği kullanmalısınız. Çünkü, bu tekniğin kullanımında daha yaratıcı cevaplar ortaya çıkmaktadır. Tabi, tekniğin kendine has kullanımı vardır. Dilerseniz, kullanım detaylarına geçelim.
Balık Kılçığı Tekniği Nasıl Kullanılır?
Balık kılçığı tekniğinin verimli bir şekilde kullanılması için gerekli adımlar vardır. Bu başlık altında da bu adımlar anlatılarak, balık kılçığı tekniği nasıl kullanılır? Sorusunun cevabı verilecek.
İlk olarak beyin fırtanası için gerekli ortam ayarlanır. Daha sonra alanında bilgili insanlar toplanır. Beyin fırtınasının gerçekleşmesi için alanında bilgi sahibi olan insanların toplanması gereklidir. Mesela; Mühendis, yönetici, çalışan vs.
Kocaman bir kağıda veya bir tahta üzerine büyük bir balık kılçığı resmi çizilir.
Çizilen balık kılçığı resminin uç bölümüne; balığın kafa kısmına, sorun yazılır. Fakat, sorun uzunca yazılmamalıdır. Sorunun özeti olabilecek kısa bir cümle tercih edilmelidir.
Tartıştığınız soruna sebep olabilecek, bütün nedenler istişare edilir. Daha sonra istişare edilen şeyler, kategorize edilmeye çalışılır.
Kategori belirlendikten sonra daha da genişletilmelidir. Bu noktada detaycı olmanızda fayda var.
Tüm bunların sonucunda diyagram yavaş yavaş oluşmaya başlayacaktır. Her bir adımdan sonra yaşamış olduğunuz soruna bir adım daha yaklaşmış olacaksınız. Fakat sorunu bulmadan diyagramı bitirmeyin. Sorunun kaynağı bulunana kadar balık kılçığı tekniği uygulamasına devam edin.
Tüm bu adımları bireyselleştirebilirsiniz. Bireysel olarak, yapacağınız çalışmalar ile de bu tekniği kullanmanız mümkün.
Balık kılçığı diyagramı uygulamasında bir sonuç elde ettiğinize inandıysanız eğer, yapmanız gereken şey; soruna, çözümler üretmektir. Tabi, tekrardan alternatif yöntemler denemelisiniz. Alternatif çözüm bulmalısınız.