Özel Üniversiteden Devlet Üniversitesine Geçiş Nasıl Olur?

Özel Üniversiteden Devlet Üniversitesine Geçiş Nasıl Olur?
0

Özel üniversiteden devlet üniversitesine geçiş için yatay geçiş yapılması gerekir. Okuduğunuz üniversite programına eş değerde bölümler arasında yapılabilir. Geçiş işlemi aynı üniversiteden bölümler arasında yapılabilirken, üniversiteler arasında da yapılabilir.

Not ortalaması üniversiteye ve bölümlere göre farklılık gösterse de başvurmak için 2.00’ın üstünde olması gerekir. Bazı bölümlerde dil sınavı olduğu gibi alttan ders bırakmamak gerekiyor.

Üniversitelerde Yatay Geçiş Başvurusu Nasıl Yapılır?

  • Üniversiteye yatay geçiş başvurusu için yükseköğretim kurumlarının aynı düzeye sahip eşdeğer diploma programı arasında ve yükseköğretim kurulunun yayınladığı kontenjanlar çerçevesinde yapılır
  • Kayıtlı olduğu bölümde dönem not ortalaması en az 100 üzerinden 60 olması gerekir.
  • Not ortalaması puanı yeterli olmayan fakat merkezi yerleştirme puanı ile geçiş yapmak isteyen kişinin, diploma programının taban puanına eşit ya da yüksek olan kişiler geçiş başvurusunda bulunabilir.
  • Üniversite kurumlarının belirlenen yatay geçiş kontenjanları ve geçiş süresi takvimi, üniversitenin kendi internet sitesinde gösterilir.
  • Yatay geçiş başvuru ve değerlendirme takvimi ikinci yarıyıl için Ocak ayında, üçüncü yarıyıl içinse Temmuz ayında bildirilir.
  • Her yıl ikici, üçüncü, dördüncü sınıflar için ÖSYM giriş kontenjanı ile 50 ve 50’den az olan diploma programında iki, 51 ile 100 arasında bulunan programlarda üç, 101 ve üzeri olan diplomada ise dört kurumlar arası yatay geçiş kontenjanı belirlenir.
  • Yabancı dil eğitim sınavı yapacak üniversitelerde başarılı olmak ya da yükseköğretim tarafından tanınmış, ulusal ve uluslararası geçerliliği bulunan yabancı dil sınavlarından, yükseköğretim kurumunun belirlediği puanı belgelenmesi istenir.
  • Kontenjan sınırı bulunmayan açık ya da uzaktan eğitim bölümlerine yata geçiş yapacak öğrencilerin Eylül ayının ilk haftasına kadar kuruma başvuruda bulunması gerekir.

Sosyologer’i Instagram’dan takip etmek için buraya tıklayınız.

Yatay Geçiş Belgeleri Nelerdir?

  1. Başvuru dilekçesi. (Dilekçede mutlaka fakülte/ yüksekokul/ meslek yüksekokulu program ya da bölüm bilgileri açıkça belirtilmesi gerekir)
  2. Not durum belgesi (transkript); başvuru yapacak kişilerin ayrılacağı kurumdan bütün ders notlarını ve derslerini gösteren onay belgesinin aslı)
  3. Kurumdan ayrılan öğrencinin okuduğu ders eğitim planları ve ders içeriğinin tasdikli örneği gibi yatay geçiş belgeleri
  4. Üniversite sınavına girdiği yıla ait yerleştirme belgesi ve sonuç belgesinin onaylanmış fotokopisi (Öğrenim gördüğü üniversiteden alınması gerekir)
  5. İkinci öğretim bölümünden örgün öğretime geçecek kişilerin yıl sonuna kadar bulundukları sınıfı itibari ile ilk %10’a girdiklerine dair resmi belge.
  6. Öğrencinin okuduğu süre boyunca ceza almadığına dair belge
  7. 2 adet fotoğraf
  8. Nüfus cüzdanı fotokopisi
  9. Yeni tarihli öğrence belgesi

İlginizi Çekebilir: Çift Anadal Nedir?

Üniversite 1 Sınıfta Geçiş Olur Mu?

Öğrenciler 1. yıl eğitim öğretimini tamamladıktan sonra yatay geçiş başvurusunda bulunabilirler. Hazırlık okumuş olsanız bile ilk yıl olarak sayılmaz. Öğrencilerin not ortalamasını tamamlayıp hesaplamak için en az 1 yıl geçirmeleri gerekir.

Önlisans programında okuyorsanız ilk dönem ile son dönem, lisans programında yer alıyorsanız ilk yıl ve son yıl başvuruda bulunamazsınız. Bunun dışında 2. ya da 3. sınıfta okuyorsanız başvuruda bulunabilirsiniz.

Merkezi Yatay Geçiş Ne Zaman Yapılır?

Merkezi yatay geçiş (MYP) ile hem güz döneminde hem bahar döneminde yatay geçiş işlemini başlatabilirsiniz. Üniversiteler güz döneminde genellikle Ağustos ayında belirlenen tarihlerde alım yaparken, bahar döneminde ise Ocak ya da Şubat aylarında alım yaparlar.

Ancak merkezi yatay geçiş yapabilmek için 1 dönem beklemeniz gerekir. Hazırlık okumanız geçiş yapmanızı etkilemeyeceği için yine 1 dönem okulunuzda ya da bölümünüzde beklemek durumunda kalacaksınız.

Yatay Geçiş İçin Gerekli Not Ortalaması Kaç Olmalı?

Üniversiteye ya da bölüme göre değişiklik gösterse de not ortalamasının 3.00 üstünde olması gerekir. Başvuru hakkı elde etmek için en az 2.00’ın üstünde bir not ortalamasına sahip olmanız gerekir. Örneğin Adnan Menderes Üniversitesi yatay geçiş için not ortalamasının 4.00 üstünden en az 2.30 olması istemektedir.

Devlet üniversitesine yatay geçiş

Bir Kere Yatay Geçiş Yapan Bir Daha Yapabilir Mi?

Öğrencilerin sadece bir defaya mahsus yatay geçiş yapma hakkı bulunur. Fakat Ek Madde 1 kapsamı ile yatay geçişte bulunan kişiler ÖSYS merkezi yerleştirme sonucunda kayıt hakkı kazandıkları yükseköğretim kurumuna daha sonraki zamanlarda başvuru tarihinde geri dönme hakkı tanınmıştır.

Öğrenciler özel yetenek sınavı ile kayıt olan öğrenciler merkezi yerleştirme puanını kullanarak yatay geçiş başvurusunda bulunabilirler. Özel yetenek sınavıyla öğrenci alan üniversitelere yatay geçiş başvurusunda bulunamazlar.

Merkezi Yatay Geçiş Hangi Sınıflarda Yapılabilir?

Merkezi yatay geçiş yapmak için okulunda en az 1 dönem okumanız gerekir. Bunun dışında büyün sınıflarda yatay geçiş yapabilirsiniz. Ortalama ile yatay geçiş için birinci sınıfın ikinci yılından ve son yılın dönemi dışında bütün sınıflarda ortalama ile yatay geçiş yapma hakkınız bulunur. Hazırlık sınıfında iseniz GNO (Ortalama ile yatay geçiş) yapamazsınız.

İlginizi Çekebilir: Yandal Nedir?

Özel Üniversiteler Arası Geçiş Var Mı?

Özel üniversiteden özel üniversiteye geçiş yapmak mümkündür. Not ortalamasını yüksek tutmanız, okulun sitesinden bilgi almanız hatta geçeceğiniz üniversiteyi arayıp bilgi istemeniz gerekir. Her üniversitenin not ortalaması farklı olduğu gibi alım yapmaları da farklı olabilir.

Yatay Geçiş Yapmak Bursu Keser Mi?

Yatay geçiş yaptığınızda aldığınız bursu kaybedersiniz. Fakat bazı üniversiteler yatay geçiş ile gelen öğrencilere özel burs bağlayabiliyorlar.

Yatay Geçiş Kaçıncı Sınıftan Başlar?

Not ortalaması ile yatay geçiş yapacak öğrenciler, ilk yıldan sonra yatay geçiş yapabilirler. Hazırlık dönemi okuyan öğrencilerinde sayılmadığı için onlarda 2. yıldan itibaren geçiş hakkı elde ederler. Merkezi yerleştirme (Ek-1 Madde) yapacak kişiler ise ilk yılın ilk dönemi okuduktan sonra hazırlık dahil her sınıfta geçiş yapma hakkınız bulunur.

Açıköğretime Yatay Geçiş Nasıl Yapılır?

Açıköğretime yatay geçiş yapacak kişiler, merkezi puan ya da Ağırlıklı genel not ortalaması ile geçiş yapabilirler. Merkezi puan ile başvuru yapacak öğrencilerin; okuduğu üniversiteye kayıt merkezi puanı, girmek istediği programın girdiği yıla göre taban puanına eşit ya da yüksek olması gerekir.

Ağırlıklı genel not ortalaması (AGNO) ile geçiş yapacak kişilerin not ortalaması 4.00 üzerinden en az 2.00 üstünde olması gerekir. Birçok üniversite 2.50 not ortalamasının üstündeki öğrencileri kabul ediyor.

İlginizi Çekebilir: Vakıf Üniversitesi Nedir?

Sosyologer, tüm platformda sosyoloji çerçevesinde paylaşımlar yapan ve sosyologlara yayın imkanı tanıyan dijital bir platformdur. Dijital sosyoloji arşivi oluşturma amacı ile kurulmuştur.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir