Sosyoloji Bölümü Öğrencileri Nerelerde Staj Yapabilir? | Korkmaz Sural

Staj üzerine merak edilen soruları uzmanına sorduk. Aklınıza takılan diğer soruları yorum kısmından belirtebilirsiniz.

Sosyoloji Bölümü Öğrencileri Nerelerde Staj Yapabilir? | Korkmaz Sural
2

Sosyoloi bölümü öğrencileri nerelerde staj yapabilir? Sorusunu, gerek sosyal medyada gerekse mail üzerinden sıkça sordunuz. Sorularınızın yanıtsız kalmaması adına sorduğunuz önemli soruları derledim ve işin uzmanına sordum. Dilerseniz, soru-cevap kısmına geçelim;

Sosyoloji Staj İmkanları ve Yerleri

Korkmaz Sural: Sosyoloji bölümünde staj olanakları konusunu değerlendirmek için öncelikle bölümün girdiği lisansiyerlik kategorisini açmakta fayda var. Çünkü staj imkânının dayanağı buradan geliyor. Öncelikle sosyoloji bölümü YÖK tarafından “Teknik Bilim Lisansiyerliği” tanınmayan bir bölüm. Yani üniversitede sosyoloji bölümünde eğitim alırken teknik bir eğitimin alınmadığı anlamına geliyor bu. Ancak sosyolog unvanı ile herhangi bir kurumda işe başladığınızda hizmet sınıfı olarak Teknik Hizmet Sınıfı’nda (THS) yer alıyor sosyologlar. Bu demektir ki sosyoloji mezunları sahada sosyolog olarak çalıştıklarında teknik hizmet yürütmüş oluyor. ÖSYM’nin tercih kılavuzunda da tercih verilirken bu şekilde kategorilendiriliyor. Burada bilinmesi gereken bir husus da hangi kurum olursa olsun unvan sosyolog olunca teknik hizmetler sınıfında yer alıyoruz. Bu ikilik (üniversite-kurum) staj imkanları açısından bir dönem inisiyatife ve anlaşmaya dayalı bir olanak sunmuş olsa da son gelen yazılarda resmi olarak stajın yapılamayacağı bildirilmiştir. Yani resmi olarak staj imkanı bulunmamaktadır. Sosyologların çalıştığı kurumlarda staj yapmanın zorunlu ve sürekli olması için YÖK’ün sosyologları teknik bilim lisansiyeri olarak kabul etmesi gerekmektedir. Buna bağlı olarak sosyologların özlük haklarının iyileştirilmesi de aynı şeye bağlıdır. Daha önceleri gerek bireysel olarak ve gerekse stk’lar olarak bu konuyu dile getirdiysek de konu YÖK’ün nihai olumsuz yazısına takılıp kaldı. Sosyologların çalışabildiği 18 kurum/kuruluş bulunmaktadır. Bütün bu kurumlarda sosyoloji öğrencilerinin staj görmeleri için ya genel anlamda YÖK ile kurumların bakanlıkları arasında bir sözleşme yapılmalı ya da teknik bilim lisansiyeri olduğumuz gerçeği YÖK tarafından kabul edilmelidir.

Sosyoloji Öğrencileri veya Mezunları Nerelerde Gönüllü Staj Yapabilirler?

Sosyoloji öğrencileri veya mezunları gönüllü olarak Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri ile Denetimli Serbestlik Müdürlüklerinde gönüllü staj mümkün olabilir. Ancak bu tamamen kurumların inisiyatifindedir (çünkü resmi sorumluluk gerektiriyor). Kurumlar kabul ettiği sürece gönüllü stajyerlik yapılabilir.

Staj Kaçıncı Sınıfta Yapılabilir? Bir Sınırı Var Mı?

Korkmaz Sural: Genellikle 3. Sınıf ile 4. Sınıf arasındaki boşlukta yapabildikleri gibi mezun olduktan sonra da yapılabilir.

Erel Alkan: Korkmaz Hocam, cevabı verdi ancak eklemek istediğim hususlar bulunuyor. Rahat bir staj dönemi yaşamak istiyorsanız beni dikkate alın :) 1,2, ve 3. Sınıfta kredi limitinizi zorlamanız gerekir. Dönemlerde fazla ders alıp kredinizi doldurmaya çalışırsanız 4.sınıfta harika bir boşluk sizi bekliyor olacaktır. 4.sınıfta açtığınız boşlukta rahatça stajınızı yapabilirsiniz. Ayrıca, staj yapacağınız yeri birkaç sene önceden gözünüze kestirip o çerçevede çalışmalara aşina olmanız gerekir.

Online Stajları Yararlı Buluyor Musunuz?

Korkmaz Sural: Online stajın yararı kişiye bağlı olmakla birlikte stajın bir uygulama biçimi olması dolayısıyla ciddi bir katkısının olacağını düşünmüyorum.

Nerelerde Staj Yaparsak Bizim İçin İyi Olur?

Korkmaz Sural: Sahayı deneyimlemek anlamında kurumların hiçbirinin farkı bulunmamaktadır. Burada esas olan uygulamaya mesleki ve teknik olarak yaklaşabilmektir.

Sosyolojide Staj Yapmak Önemli Mi?

Korkmaz Sural: Çok değil. Ancak bölüme alansal olarak yaklaşmak bakımından kazanım sağlayabilir. Daha doğrusu sosyolog olarak çalışacak kişilerde staj yapma kriteri aranmaz. Atama kriterleri geçerlidir.

Açık Öğretim Sosyoloji Mezunu Staj Yapabilir Mi?

Korkmaz Sural: Örgün öğretimlerin yapabildiği her şeyi yapabilir, hiçbir farkı yoktur.

Erel Alkan: Açık öğretim sosyoloji mezunları, örgün öğretim sosyoloji mezunları gibi bütün haklara sahiptir. Bu nedenle örgün öğretim için geçerli olan çoğu şey, açık öğretim için de geçerlidir.

Aile Danışmanı Olabilmek İçin Nerelerde Staj Yapılabilir?

Korkmaz Sural: Aile danışmanı olabilmek için Aile danışmanlığı eğitimi veren merkezlerin akreditasyon ve uygulamalarını (sanrım uygulama 30 saat, toplam akreditasyon da 150 saat, merkeze göre değişebilir de)yeterli düzeyde almak aile danışmanının stajı sayılmaktadır.

(Aile danışmanı ile yapacağımız soru-cevap yayınında bu soru daha ayrıntılı cevaplanacaktır)

Korkmaz Sural Kimdir?

Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyoloji Mezunu. Tarım ve Orman Bakanlığı’nda Sosyolog. Niğde Üniversitesinde yüksek lisans yapıyor. SDÜ Sosyoloji Bölümü Bilim Kurulu Danışma Üyesi. YESO-DER Genel Başkanı. Atatürk Üniversitesi Adalet MYO mezunu. Atatürk Üniversitesinde Ziraat Mühendisliği okuyor. (Ömrünü sosyolojiye adamış filantropist bir sosyolog

Twitter Hesabı Instagram Hesabı

Staj ilanlarına şu sitelerden göz atabilirsiniz;

  • https://www.kariyer.net/is-ilanlari/stajyer
  • https://tr.indeed.com/
  • https://www.eleman.net/is-ilani/

İlgili Yayın: Sosyoloji Nedir?

Founder of Sosyologer

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (2)

  1. Nur Banu Toran 11 Temmuz 2021

    Merhabalar ben Akdeniz Üniversitesi İİBF Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi 4. sınıfım aynı zamanda açıköğretim Sosyoloji 4.sınıf öğrencisiyim. Antalya içi staj yapmak ve gerçekten sosyoloji alanında ilerlemek istiyorum. Bu konu hakkında bilgisi olan veya yönlendirmek isteyen varsa fikir ve önerilerini bekliyorum…

  2. Yök’ün bu kararın nasıl değiştirmeliyiz ? Yasal süreç başlatılsa olmaz mı?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir