Yabancı Kimdir? Yabancı Meselesi Nedir?

Yabancı Kimdir? Yabancı Meselesi Nedir?
yabanci meselesi
0

Yabancı meselesi nedir? Yabancı kimdir? Yabancı hakkında az çok bilgi sahibi oluruz. Görünüşü, etnik kökeni, ten rengi vb. Yabancı hakkında daha çok önyargılı bilgilerimiz vardır. Ön yargı da bir çeşit bilgi türüdür. Ancak önyargılı bilgilerimizde yanılma payımız olabilir. Bizden farklı olan biriyle karşılaştığımızda yabancı gibi davranırız. Burada ‘biz’ olmayanlara yabancı diyoruz. ‘Biz’i nasıl tanımlıyorsak, bu tanıma uymayan kişi yabancıdır. Bu nedenle ‘biz’i değerlendirirken biraz yanlı hareket ederiz. Yabancıya karşı gösterdiğimiz ilk tepki genellikle korkudur. Bu bir insan grupları olur veya uzaylılar olur. Bu korkuları ortadan kaldırmak için zamana ihtiyaç vardır. Eğer korkularımız kalkmadan bir hamlede bulunursak, yabancıyı ötekileştirmiş oluruz. ‘Öteki’ olmakta bir sorun olmadığı gibi ötekileştirmede sorun vardır.

Ön yargılar kaçınılmaz ve gerekli birşeydir. Önyargılı olmakta bir sorun yoktur. Önemli olan ön yargıları temellendirebilmekte yatmaktadır. Önyargılarımız doğru veya yanlış olabilir. Çünkü önyargılar, kalıplar üzerinden şekillenir.

Yabancılar Hakkında Kavramlar

Yabancı kavramı: Yabancı, tanımadığımız fakat hakkında minimal bir bilgiye sahip olduğumuz, varlığını bildiğimiz kişidir. Yabancı bilgisi bir çeşit önyargı olabilir mi? Yabancı bizim kendimizi tanımlamamız için önemlidir. (Bauman’ın biz ve onlar kavramıyla ilişkilendirebiliriz) Yabancı biz olmayanlardır. İnsan neden yabancıyı tanımlamak ister? İnsanlarda biz duygusunun geliştirilmesi için yabancıya ihtiyaç vardır. Yabancı, bize dahil olamayandır. Ayna benlik kavramı. İnsan görebildiği şeylerden korkar, göremediklerinden kaygı duyar. Yabancı olanla ilk karşılaştığımızda bir korku hissederiz.

Önyargı: önyargılara ihtiyacımız vardır. Çünkü her daim sorgulayamayız. Önyargılar olumlu veya olumsuz olabilir ve bu önyargılar kişinin davranışlarına yansır. Örneğin tuttuğun tarafa ait renkleri gördüğünde senin için anlam ifade eder, bunlar kalıp yargılardır.

Yabancı düşmanlığı: bir niyet dahilinde, tasarlanan bir şeydir. Korku ve önyargı kavramlarından farklı bir şeydir.

Ayrımcılık: İnsanlara herhangi bir kimliğinden dolayı diğerlerinden ayrılarak farklı davranılması ayrımcılıktır. İnsan biz derken otomatik olarak ötekini de kurgular. Ötekine karşı kalıp yargılar olması normaldir fakat bu davranış boyutuna geçtiğinde ayrımcılık söz konusu olmakta.

Merhaba ben Kübra Erciyas, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi'nde Sosyoloji Bölümü öğrencisiyim. Sosyoloji arşivi oluşturma gayesi ile buradayım.

Yazarın Profili

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir