Sosyoloji İş İmkanları Nasıl? Gelecek Var Mı?

Sosyoloji İş İmkanları Nasıl? Gelecek Var Mı?
sosyoloji is imkanlari neler
5

Sosyoloji iş imkanları, ne yazık ki ülkemizde kısıtlı durumda. Bilindiği üzere sosyoloji bölümü hem örgün öğretim hem de açık öğretim fakültesinde var. Tabi bu durumdan dolayı da ciddi bir yığılma söz konusu. Bu yığılmaya ”Az kadro” problemi de eklenince ne yazıkki tablo pek iç açıcı görünmüyor. Tabi ki devlet memurluğu çerçevesinde bakarsak durum bu şekilde.

Devlet tarafından açılan sosyolog kadroları ne yazık ki her şehre 1 adet sosyolog düşecek şekilde ayarlanmış. Tabi, bu durumda devlet memuru olarak sosyolog olmak bir hayal gibi duruyor. Hal böyleyken sosyoloji iş imkanları daha çok özel sektöre doğru kayıyor. Ancak, özel sektörde sosyologlar ne yapıyor? Bir sosyolog özel sektörde neler yapabilir? Dilerseniz, bu soruların cevabını alt başlıkta verelim.

thumbnail
Önerilen Yazı
Açıktan Sosyoloji Okumak Mantıklı Mı?

Sosyoloji Mezunları Ne İş Yapar?

Dört yıllık lisans eğitimini başarı ile tamamlamış bir kişi, sosyolog unvanını alır. Sosyolog unvanını alan kişi ise özel ve devlette çalışabilir.

Özel sektörde, sosyologlar araştırma şirketlerinde, reklam ajanslarında, ürün ve hizmetlerin pazarlanmasında ve çeşitli işletmelerde çalışabilirler. Özel sektörde çalışan sosyologlar, ihtiyaca göre farklı pozisyonlarda çalışabilirler ve müşteri davranışlarını, pazar araştırmalarını ve ürünlerin satışını yaparak işletmelerin karar verme süreçlerine yardımcı olabilirler.

Devlet ve kamu sektöründe ise, sosyologlar genellikle toplum hizmetleri, eğitim, sağlık ve sosyal hizmetler gibi alanlarda çalışabilirler. Bu alanlarda çalışan sosyologlar, toplumların ihtiyaçlarını belirleyebilir ve bu ihtiyaçları karşılamaya yönelik programlar ve hizmetler geliştirebilirler.

Sosyologlar, araştırma yaptıkları ve verileri topladıkları için, araştırma görevlisi, araştırma asistanı ve araştırma koordinatörü gibi görevlerde de çalışabilirler. Sosyologlar ayrıca eğitim ve öğretim alanlarında da çalışabilirler ve sosyoloji dersleri vermek gibi bir görev üstlenebilirler. Buna ek olarak formasyon alarak rehberlik öğretmeni olabilirler.

Sosyologların iş bulma şansları, çalıştıkları sektör ve işletme büyüklüğüne, çalıştıkları ülkeye ve ekonomik koşullara göre değişebilir. Ancak, sosyologların giderek daha fazla işletme ve sektör tarafından talep gördüğü ve mesleki alanlarının genişlediği görülmektedir. Bu nedenle, sosyologların iş bulma şansları genellikle iyi olmaktadır.

  • Lisans eğitimi sırasında veya sonrasında aile danışmanlığı sertifikası alan bir kişi, aile danışmanı olarak görev yapabilir.
  • Formasyon alarak, rehberlik öğretmenliği yapabilir.
  • Sosyolog ilanı açmış bakanlıklarda görev yapabilir.
  • Kadın sığınma evlerinde çalışabilir.
  • Belediyelerin ilgili birimlerinde çalışabilir.
  • Reklamcılık alanında faaliyetlerde bulunabilir.
  • Araştırma merkezlerinde araştırmacı olarak görev yapabilir.
  • Sivil toplum kuruluşlarında etkin rol oynayabilir.
  • Medya  ve gazetecilik alanında etkili olabilir.
  • ”İşsiz kalabilir :)”

Sosyoloji Bölümü Okunmalı mı?

Örgün sosyoloji mezunu olduğum için yazdıklarımı dikkate almanızda fayda var. Unutmamak gerekir ki hangi bölümde iş imkanı fazla olursa olsun eğer kendinizi geliştiremezseniz ne yazık ki iş bulma olasılığınız çok düşük. Peki, sizi bir adım öne geçirecek şeyler neler?

  • Yabancı dil,
  • Çok okumak,
  • Çok araştırmak.
  • İyi ilişkiler kurarak network elde etmek.

Üniversite hayatım boyunca yukarıdaki maddeleri yapan arkadaşlarım ciddi başarılar elde etti. Ben ise kendimi daha farklı bir alanda (Web, seo, sosyal medya) geliştirdim ve sosyoloji platformunu (Sosyologer) kurdum. Eğer, 4 sene boyunca hiçbir şey yapmayarak, sadece sıralarda oturarak mezun olursanız işsiz kalma olasılığınız yüksek. Tabi, yukarıda tanıdıklarınız varsa orasını bilemem :)

Sonuç olarak; eğer çok istiyorsanız ve burada başarılı olacağınıza inanıyorsanız mutlaka okuyun. Çünkü, Türkiye’de hangi bölümü okursanız okuyun işsiz kalma olasılığınız var. O yüzden sevdiğiniz bölüm ile işsiz kalın. Tabi, işsiz kalma mevzusunu işin ciddiyetini kavrayın diye anlatıyorum. Yoksa, bölümde etkin olan birisinin kolay kolay işsiz kalacağını zannetmiyorum.

thumbnail
Önerilen Yazı
Sosyologlar Aile Danışmanı Olabilir mi?

Sosyoloji Bölümü Bana Ne Kattı?

Sosyoloji bölümüne gelmeden önce tam cahilmişim diyorum. Resmen, gözümde bir perde varmış da 4 sene sonunda o perde kalkmış gibi hissediyorum. Gerçek dünyayı sosyoloji ile öğrendim. Dinamikleri, yapıları, eşitsizlikleri, toplumsal cinsiyet konularını ve daha birçok konuyu öğrendikten sonra hayata bakış açınız değişiyor. Bambaşka bir insana dönüşüyorsunuz. Kısaca, sosyolojinin faydaları çerçevesinde maddelendirecek olursam;

  • Öğrenmeyi öğrendim,
  • Okuma ve analiz yeteneğim gelişti,
  • Bir olaya farklı açılardan tarafsız bir şekilde bakabiliyorum,
  • Görünenin arkasındaki görünmeyene odaklanabiliyorum,
  • Rahat bir şekilde nitel – nicel araştırma yapabiliyorum,
  • Girdiğim entelektüel bir ortamda çok güzel sohbetler edebiliyorum.

Tercih dönemi çok önemlidir. Eğer, kafanıza takılan bir şey olursa sosyal medya hesaplarımdan bana ulaşabilirsiniz. Sorulan sorulara memnuniyetle cevap vereceğim. Eğer, buraya ait değilseniz sakın gelmeyin derim.

thumbnail
Önerilen Yazı
Sosyoloji Okuyan Psikolog Olabilir Mi?

Sosyoloji Okuyanlar Ne Diyor?

Sosyoloji yorumları genelde olumsuzdur. Çevrem ve arkadaşlarımdan sıkça duyduğum bir kelime ”İşsizlik” tir. Bunun sebebi ise insanların kendini yeterli derecede geliştirmemesidir. Kapitalist düzende işverenler veya devlet nitelikli çalışanlar ister. İş istiyorsanız ilk olarak kendinizi geliştirmekle işe başlamanız gerekir. Sosyoloji okuyanların ne dediğini boşverin, burada aktör sizsiniz eğer isterseniz olur. Ben çevreden etkilenmeyen biriyim, sizin de etkilenmenizi istemem. Yazdıklarımı sadece bir dost tavsiyesi olarak görün, hiçbir bilgi kesin değildir :)

Sosyoloji Bölümü Mezunları Rehber Öğretmeni Olabilir Mi?

Sosyoloji bölümünden mezun olan kişiler formasyon alarak rehber öğretmeni olabilir. Bunun için üniversitelerin formasyon şartlarını takip edin. Rahat bir şekilde alabilmeniz için ortalamanızın 3.00+ olması gerekir. Ayrıca, lisans döneminde formasyona yarayacak dersleri de almanız gerekir. Bunun için üniversitenizin bölüm başkanlığı ile görüşün.

Sosyoloji Bölümü Zor Mu?

Bu durum kişiden kişiye göre değişebilir. Okumalarınızı yapar, yöntemi kavrar ve araştırmanızı yaparsanız bölümün zorluğu yoktur. Ancak, okumaları aksatırsanız ve denilenleri yapmazsanız ciddi derecede zorlaşır. Bölümün zorlaşmaması için şunlara dikkat edin;

  • Hocalarınız her hafta okumalar verecektir. Bu okumaları aksatmayın.
  • Verilen ödevleri ciddiyet ile yapın. Not almak yerine öğrenmeyi ön plana koyun.
  • Sosyal ilişkilerinizi geliştirin, hangi alana yönelmek istiyorsanız o alandaki kişiler ile iletişime geçin.
  • Ders ile ilgili sosyal toplantılara katılın.

Founder of Sosyologer

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (5)

  1. Bu bölüm için kendimi nasıl geliştiririm peki neler yapmam gerekli olur önerileriniz?

    • Merhaba, üniversite kapısından girmeden teorileri ve yorumlamaları öğrenmeden bu çok zor. Okuma ve analiz yeteneğinizi geliştirin. İleride çok lazım olacak.

  2. Merhaba ben 12. sinif ogrencisiyim ve suanda kafam cok karisik.Eger bu bolumu okuyup reklamcilikta yuksek lisans yapabilir miyim.Yada reklamcilik okuyup sosyolojide yapabilirmiyim?

    • Selam, sosyoloji okuyup reklamcılıkta yüksek lisans yapmak mümkün. Ancak, sosyoloji yüksek lisans kadrosu açarken sosyoloji ağırlıklı olarak, psikoloji, felsefe, antropoloji gibi bölümlerden alım yapıyor. Reklamcılık okuyup sosyoloji yüksek lisans yapmak çok zor diyebilirim. Sosyoloji mezunları iletişim fakültesinde yüksek lisans yapabiliyor.

  3. merhaba sosyoloji 1.sınıf öğrencisiyim şimdiden işsizmi kalıcam stresine girmiş bulunmaktayım en iyi seçenek aile danışmanlığı gibi ama bunu nasıl yapabilirim ne kadar zaman alır bilmiyorum yardımcı olursanız çok sevinirim bir hocam arkadaşım 50 yaşında yeni aile danışmanı oldu diyince o konudada hayallerim yıkıldıda..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir