Sosyoloji Mezunları Hangi KPSS’ye Girmeli? Alan Sınavı Var Mı?

Sosyoloji Mezunları Hangi KPSS’ye Girmeli? Alan Sınavı Var Mı?
1

Yeni mezun veya mezun sosyolog adaylarının devlet kurumlarında çalışabilmeleri için B grubu KPSS sınavına girmeleri gerekmektedir. Sosyolog adayları, devlet kurumları veya belediyelerde çalışabilmek için kamu personeli seçme sınavına girmektedir.

Sosyoloji mezunlarının B grubu KPSS sınavına girdiği bilinmekle birlikte formasyon durumlarına göre alan sınavına da girmeleri gerekir. Sadece lisans mezunları B grubu sınavına girerken, formasyon alan mezunlar öğretmenlik için alan sınavına girmektedir.

Sosyolojide Alan Sınavı Var Mı?

Sosyoloji mezunları için KPSS sınavı kapsamında bir alan sınavı mevcut değildir. Uzmanlık istenildiği takdirde YDS sınavına girilmesi gerekmektedir.

Sosyoloji mezunu bir sosyolog adayının kamu personeli seçme sınavı kapsamında B kadrosu sınavına girmesi gerekmektedir. Bunun dışında öğretmenlik veya uzmanlık sınavları için farklı alan sınavlarına girilebilir. Devlet kurumlarında çalışabilmek ve kamu sınavının geçerli olduğu alanlarda çalışabilmek için KPSS sınavına girmek önemlidir.

İlginizi Çekebilir: Formasyon Veren Üniversiteler

Sosyoloji Mezunları Kpss’de Hangi Derslerden Sorumlu?

sosyoloji hangi kpssye girmeli

Sosyoloji alanından mezun olan bireylerin KPSS B grubu sınavına girmeleri gerektiği için Türkçe, Matematik, Coğrafya, Vatandaşlık ve Tarih derslerinden sorumlu oldukları bilinmektedir. Bu derslerin her birinin soru dağılımı birbirinden farklılaşmaktadır.

KPSS B grubu derslerine hazırlanmak için öncelikle kendinize bir çalışma programı oluşturmanız başarılı olmak için size fayda sağlayacaktır. Sosyolog adayı bireyler, devlet kurumlarında çalışmak için KPSS B grubu sınavına girmektedir. Detaylandırmak gerekirse soru dağılımlarının şu şekilde olduğu söylenebilir;

  • Geometri (3 soru)
  • Matematik (27 soru)
  • Coğrafya (18 soru)
  • Tarih (27 soru)
  • Güncel Bilgiler (6 soru)
  • Vatandaşlık (9 soru)

Sosyolog adayları, KPSS sınavına çalışırken soru dağılımlarını baz alarak ağırlık verecekleri temaları belirleyebilir. Çalışma düzenlerini oturttuktan sonra istedikleri puanı almaları zor olmayacaktır.

thumbnail
Önerilen Yazı
Sosyoloji Bölümü Öğrencileri Nerelerde Staj Yapabilir? | Korkmaz Sural

Sosyoloji Mezunları Kpss’de Hangi Oturumlara Girecek?

Lisansını sosyoloji alanında tamamlayan bireyler, KPSS sınavında B grubu oturumuna girmektedir. Ekstra bir alan sınavından sorumlu olmadıkları için ilgili oturumu bitirdikten sonra sınavlarını tamamlamış sayılacaklardır.

Formasyon alan öğrenciler, öğretmenlik istiyorlarsa B grubunun dışında farklı alan oturumlarına girmektedir. Uzmanlık isteyen veya akademik kariyer yapmak isteyen bireylerin de YDS ve ALES gibi farklı sınavlara girdiği söylenebilir.

Sosyoloji KPSS A mı B mi?

Sosyoloji bölümünden mezun bireylerin devlet kurumlarında veya kamu personeli seçme sınavını şart koşmuş sektörlerde çalışabilmeleri için KPSS B grubu sınavına girmeleri gerekmektedir. B grubu sınavı haricinde herhangi bir alan sınavına girmeleri gerekmemekte, sadece uzmanlık veya öğretmenlik gibi alanlarda ilerlemek isteyenlerin alan sınavına girdiği bilinmektedir.

Adalet bakanlığı, aile ve sosyal politikalar bakanlığı, cezaevleri vb. devlet memurluklarında çalışabilmek için kamu personeli seçme sınavına girilmesi gerekmektedir. Alanında uzman bir sosyolog isteyen bireyin kendisini her daim geliştirmesi, bol bol okuması ve araştırmacı olması yaptığı işin hakkını vermesini sağlamaktadır.

Sosyoloji Mezunları Hangi Memurluklara Başvurabilir?

Sosyoloji mezunları, kaymakamlık, belediyeler, idari yönetimler, sosyal politika uzmanlarının çalıştığı birimler, kültür ve gençlik merkezleri, danışmanlıklar gibi memurluklara başvurabilir. Bunun yanında, akademik kariyer yaparak araştırmacı kimliklerini ortaya koyabilecekleri gerek devlet gerek özel kurumlarda çalışabilirler.

Sosyoloji mezunu olan bireyler, aile ve sosyal politikalar bakanlığında sosyolog olarak çalışabildikleri gibi ceza ve infaz kurumlarında da atama olduğu takdirde mesleklerini yapabilirler. Ayrıca, dezavantajlı gruplar üzerine çeşitli uyuşturucu, göç vb. derneklerde sosyolog kimliklerini ortaya koyabilirler. Birçok devlet memuriyeti belli aralıklarda sosyolog alımı yaptığı için sosyolog adaylarının nerede hangi başvurunun olduğunu sıkı bir biçimde takip etmesi gerekir. Emniyet genel müdürlüğünün de sosyolog alımı yaptığı zamanlar olabileceği gibi huzurevleri, çocuk esirgeme kurumlarının da alım yaptığı zamanlar olabilir. Eğer ki sosyolog kimliği ile bir kurumda var olmak isteyen bir aday varsa hangi kurumda ne gibi pozisyonlar için alımlar olduğunu kaçırmamalıdır.

thumbnail
Önerilen Yazı
Sosyoloji Bölümü Mezunları Rehberlik Öğretmeni Olabilir Mi? 15 Soru 15 Cevap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (1)

  1. Merhaba, 2 yıl Sosyal Hizmetler önlisanstan sonra Sosyoloji okuyarak lisansa tamamladım. KPSS’ye hazırlanacağım. Tarih lisansımı bitirdikten sonra formasyon aldım. sosyoloji KPSS B grubundan hazırlanmam için önümde engel var mı, Kredilerim tam mı? Transkripten görebiliyor muyuz? Yardımcı olursanız çok sevineceğim. sevgiler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir