Yabancı Dil Öğrenmek İçin Neler Yapabiliriz?

İngilizce öğrenebileceğiniz uygulamalar ve kaynaklar derlenmiştir.

Yabancı Dil Öğrenmek İçin Neler Yapabiliriz?
yabanci dil nasil ogrenilir
0

Yabancı dil öğrenmek, hayatımızın belki de birçok alanında bize yarar sağlayacak olan şeylerden biri. Gerek eğitim hayatlarımızda gerekse iş hayatlarımızda bizden istenen yetkinliklerin de başlarında yer alıyor. Hal böyle olunca da her birimiz bir an önce öğrenmek istiyoruz. Fakat, elbette ki birçok alanda olduğu gibi dil öğrenmede de zamana ihtiyacımız var.

Peki yeni diller öğrenmek için en çok ihtiyacımız olan şey ne?
Yabancı dil öğrenirken yazma becerileri, dinleme becerileri, okuma becerileri için ayrı ayrı emek sarf etmemiz gerekir. Benim de araştırmalarım sonucu bu konularda aldığım bazı tavsiyeler var ve kısaca onlara değinmek istiyorum.

Bir İngilizce hocamdan duyduğum kadarıyla herhangi bir şey öğrenirken, o şeye maruz kalmak öğrenmemize etki sağlayan etmenlerden biri. Yabancı dil öğrenirken de bu durum lehimize olabilir. Belki çok basit bir eylem ama telefonumuzun dilini öğrenmek istediğimiz dil yapmak bile bir fayda gösterebilir. Aynı zamanda boş vakitlerimizde, belki bir yürüyüşte ya da spor yaparken o dilde hazırlanmış podcastler dinlemek, müzikler dinlemek de aynı şekilde o dile maruz kalmamızı artırır. Hatta bu amaçla basit şekilde hazırlanmış podcastler de var. İzlediğimiz dizi – filmlerde konuşulanlara, kullanılan kelimelere her zamankinden daha çok dikkat etmek de yarar sağlayan faaliyetlerden biri.

Yazma becerileri için yapılacaklardan biri günlük tutmak. Bunu sıradan biçimde “Bugün şu saatte kalktım, bunu yaptım, şuraya gittim,” gibi yapmak bile oldukça yarar sağlayacaktır. Çünkü bunları yazarken cümle kurmayı öğrenmeye başlayacak, belki yazmak istediğiniz kelimeleri bilmediğiniz için o kelimeleri araştıracak ve böylece yeni kelimeler de öğreneceksiniz. Zaman ilerledikçe daha az zorlandığınızı da fark edeceksiniz. Günlük tutmak gibi bir şey yapmak istemezseniz eğer, belki özel olarak açacağınız bir Twitter hesabını da aynı amaçla kullanabilirsiniz.

Okuma becerileri için tabii öncelikli önemli şey, bol bol okumalar yapmak. Her seviye için ayrı ayrı hazırlanmış okuma kitapları piyasada var, Aynı zamanda internetten erişilebilecek olan kaynaklar da var. İlerleyen kısımda okuma becerileri için kullanılabilecek bazı kaynaklara da değineceğim.
Memrise uygulamasında geçen şu cümleler, konuşma becerileri için çok önemli: “Konu bir dili konuşmaksa, her şeyi doğru yapıyor muyum diye endişelenmekten ziyade konuşmak ve anlaşılmak için özgüvenli olmak daha önemlidir. Araştırmalar, dilbilgisi öğretmek için geleneksel okul yöntemlerinin ilerlemeyi yavaşlatabileceğini gösteriyor.” Buradan da anlaşılacağı üzere konuşurken dil bilgisine, kurallara çok bağlı kalarak yanlış yapma endişesi yaşamak, öğrenmeyi güçleştirebilir. Kurallar elbette önemli fakat öncelik konuşmak ve anlaşılmak.

İngilizce Öğrenebileceğiniz Uygulamalar

1. Busuu

Busuu, birçok dil öğreniminde yardımcı bir uygulama. Dinleme, konuşma, yazma gelişimi için ayrı ayrı etkinlikler içeriyor ve bu etkinlikler öğrenmeyi kolaylaştırabiliyor. Dil bilgisi ve günlük hayatta sıkça kullanılan kalıplar da uygulamanın öğrettikleri arasında. Yazma alıştırmalarında, ana dili öğrendiğiniz dil olan kullanıcılar, yanlışlarınız varsa düzeltiyor. Uygulamada aynı zamanda kişiye özel çalışma planı ve planınızı takip etme imkânınız da var. Aslında belli bir ilerlemeden sonra ücretli bir uygulama fakat şu an var olan bir kampanya dahilinde 12 arkadaşınızı davet ederek 12 aya kadar ücretsiz premium üyelik kazanabilirsiniz.

2. Memrise

Busuu gibi Memrise da birçok dil için öğrenmede yardımcı bir uygulama. Çeşitli etkinliklerle öğrenimi kolaylaştırıyor. Fakat belli bir seviyeden sonra uygulama ücretli. Fakat sadece kelime öğrenmek için ücretsiz kullanılabilir. Kelime öğrenimi için uygulama indirmenize gerek yok. İnternet siteleri üzerinden de kolayca kullanabilirsiniz.
Siteye buradan ulaşabilirsiniz:

3. YDS 6000 İngilizce Kelime / YÖKDİL İngilizce Kelime Ezber

Bu uygulamalar, aynı kişiler tarafından tasarlanmış ve kelime öğreniminde öğrenimine yardımcı. Bölümlere ayrılmış bir düzeni var ve her bölümde 15 kelime var. Bu 15 kelime için çeşitli aktiviteler içeren uygulama, bu aktiviteler sayesinde oldukça akılda kalıcı bir öğrenme sağlıyor. Unutmayın! Kelime öğrenmek, bir dili öğrenmek için çok önemli bir adım.

İngilizce Öğreten Uygulamaları indirmek için

YDS:

Google Play: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.fodlam.yds&hl=tr
AppStore: https://apps.apple.com/az/app/yds-6000-kelime-ezber/id1303188344

YÖKDİL:

Google Play: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.fodlam.yokdil&hl=en_US&gl=US

4. English News in Levels

Bu uygulama ise temel bir İngilizce bilgisi istese de okuma becerileri için oldukça etkili. Sürekli güncellenen bir haber sitesi. Her haber, 3 ayrı İngilizce seviyede kullanıcıya sunuluyor. Böylece hem yeni kelimeler öğrenilebiliyor hem de aynı cümlelerin farklı şekillerde farklı kelimelerle kuruluşu kullanıcıya gösterilmiş oluyor. Hem uygulaması hem de internet sitesi bulunuyor.
Siteye buradan ulaşabilirsiniz:

5. Cake

Tamamen ücretsiz olan bu uygulama, genelde filmlerden, dizilerden kısa kesitler koyarak dinleme ve anlama becerilerinin gelişmesine yardımcı olmanın yanında konuşma / telaffuz için de etkinlikler içermekte. Günlük konuşmalarda en çok karşılaşılan kalıpları da içeriyor. Üstelik tamamen ücretsiz.

Uygulamayı indirmek için:

Google Play: https://play.google.com/store/apps/details?id=me.mycake&hl=tr&gl=US
AppStore: https://apps.apple.com/gb/app/cake-learn-english/id1350420987?l=tr

İngilizce Öğrenebileceğiniz Bazı Kitaplar

1. Reader at Work 1-2 / Read for Speed 1-2

Kitaplar metinler ve metinlere ait sorular içeriyor. Basitten zora doğru bir ilerleme düzeni mevcut. Bu sayede hem cümle kurmayı öğrenmiş hem yeni kelimeler öğrenmiş hem de okuma becerilerinizi geliştirmiş oluyorsunuz. Reader at Work serisinin PDF’lerine de internetten ulaşabilirsiniz.

2. ELS English Through Reading

Bu kitap metinler ve metinlerin anlaşılıp anlaşılmadığını test eden sorulardan oluşuyor. 429 sayfa olan bu kitabın PDF’ine erişmek de kolay. Bu tarz okuma becerileri için hazırlanmış kitaplar, okumanın yanında yeni kelimeler öğrenmede ve anlama becerilerinde de oldukça etkili.

3. Remzi Hoca Ücretsiz Kaynaklar

YDS ve YÖKDİL için hazırlanan çeşitli kaynaklar, Remzi Hoca’nın internet sitesinde herkese açık sunuluyor. Soru tipleri, zarflar, sıfatlar vs. için ayrı ayrı çok sayıda kaynak mevcut.

Kaynaklara bu linkten ulaşabilirsiniz: https://www.remzihoca.com/ucretsiz-kaynaklar

4. Akın Dil & Yargı Yayınları 2000 YDS Sorusu

Kitap, aslında YDS çalışanlar için. Adından da anlaşıldığı üzere kitap 2000 soru içeriyor. Örnek sorular ve anlatımlarla soruların nasıl çözülmesi gerektiğini detaylıca öğretiyor.

5. ELS İngilizce Hazırlık Dergileri

35 ayrı fasikülden oluşan bu yayında, bilinmesi gereken tüm konular detaylıca anlatılıyor. Anlatımlardan sonra ise alıştırmalar eklenmiş ve böylece öğrenme pekiştirilmiş oluyor.

1. Bilgisayara “Grammarly” Uygulamasını Yüklemek: Bu uygulamanın birçok faydası olsa da en önemlilerinden biri metin okuma yaparken çok ise yarıyor. Seçtiğiniz metini CTRL+Q yapmanız yeterli, sizin için çevirisini yapar.

2. İngilizce ATC ATK: Bu uygulama mevcut çalışmalarınıza yardımcı olabilir. Her kelimeyi birer cümle içerisinde göstermesi de artı bir avantaj sağlıyor.
Ücretli bir uygulama fakat ücretsiz kelimeler bölümünden sınırlı sayıda kelimelere de ulaşabilirsiniz.

Merhaba. Ben Meryem Tuğtağ. İstanbul Medeniyet Üniversitesi'nde Sosyoloji bölümünden mezun oldum. Yıldız Teknik Üniversitesi'nde yüksek lisansa devam etmekteyim.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir